Filamenttyper - 3D-skrivare

Go to content

Filamenttyper

Filament
Filament finns av diverse olika typer och med olika egenskaper. FlashForge Finder kan hantera framför allt PLA men också PETG (mindre detaljer) och TPU. Följande filament finns bl a:

  • PLA Filament
  • ABS Filamentl
  • PET Filament
  • PETT Filament
  • Nylon Filament
  • PVA Filament
  • Sandstone Filament
  • Wood Filament

PLA
Först och främst är PLA lätt att skriva ut med. Den har en lägre utskriftstemperatur än ABS, och den varpar inte lika lätt, vilket betyder att den inte kräver en uppvärmt platta (även om den definitivt hjälper). En annan fördel med att använda PLA är att det inte avger en lukt under utskrift (till skillnad från ABS). Det anses vanligtvis som ett luktfritt filament, men många har rapporterat att det ibalnd luktar något sött godisliknande beroende på typen av PLA.

En annan tilltalande aspekt av PLA är att den finns i en nästan oändlig mängd färger och stilar. Som du ser i exotikavsnitten, använder många av dessa specialfilament PLA som basmaterial, till exempel sådana med ledande eller glöd-i-mörker-egenskaper, eller de som innehåller trä eller metall.

Slutligen, som en biologiskt nedbrytbar termoplast, är PLA mer miljövänligt än de flesta typer av filament, tillverkade av förnybara resurser som majsstärkelse eller sockerrör.

PETG (PET, PETT)
Polyetylentereftalat (PET) är den mest använda plasten i världen. Bäst känd som polymeren vilken används i vattenflaskor, men också i klädfibrer och livsmedelsbehållare. Medan "rå" PET sällan används i 3D-utskrift, är dess variant PETG ett allt populärare filament.

Liksom alla typer av filament finns det en mängd märken som erbjuder sina egna färger, blandningar och egenskaper hos PETG.

TPE, TPU, TPC (Flexible)
Som namnet antyder är termoplastiska elastomerer (TPE) i huvudsak plast med gummiliknande egenskaper, vilket gör dem extremt flexibla och hållbara. Som sådan används TPE ofta för att producera bildelar, hushållsapparater och medicinska tillbehör.

I verkligheten är TPE en bred klass av sampolymerer (och polymerblandningar), men det används ändå för att märka många kommersiellt tillgängliga typer av filament. Mjuka och töjbara, dessa filament tål den typ av fysisk belastning, som varken ABS eller PLA kan tolerera. Å andra sidan är det inte alltid lätt att skriva ut, eftersom TPE kan vara svårt att strängspruta.

Termoplastisk polyuretan (TPU) är en speciell variation av TPE och är i sig ett populärt filament. Jämfört med generisk TPE är TPU något styvare - vilket gör det lättare att skriva ut. Det är också lite mer hållbart och kan bibehålla sin elasticitet bättre i kylan.

Termoplastisk sampolyester (TPC) är en annan variation av TPE, men inte lika vanligt som TPU. I de flesta avseenden liknar TPE, TPC: s främsta fördel är dess högre beständighet mot kemisk och UV-exponering samt värme (upp till 150 ° C).Webbplats för hantering av min 3D-skrivare FlashForge Finder.
Created with WebSite X5
Back to content